“Generatieve AI is onderdeel van de familie van Artificial Intelligence (AI). Het maakt gebruik van bestaande data om compleet nieuwe dingen te genereren. Denk hierbij aan teksten, processen,
afbeeldingen, video’s of zelfs stemmen."
Danielle heeft ruim 15 jaar ervaring in Data & Analytics, richtte in 2014 de data- en analytics divisie van Ogilvy & Mather Zuid-Afrika op en was onderdeel van het wereldwijde dataleiderschapsteam van Ogilvy. Ze is medeoprichter van Freerange Creatives, waar ze klant- en bedrijfswaarde verhoogt door data, ze geeft trainingen over AI en werkt als interimmer bij digitale transformaties.
“Generatieve AI is een blijvende technologie die organisaties niet kunnen negeren. De vraag is niet of we deze technologie moeten omarmen, maar wanneer en hoe. De huidige periode biedt een uitstekende gelegenheid om de mogelijkheden van Gen AI te verkennen en te testen wat het voor jouw organisatie en merken kan betekenen. Het is van cruciaal belang om nu duidelijke richtlijnen en randvoorwaarden op te stellen voor het gebruik van deze technologie, zodat de inzet ervan niet alleen effectief maar ook ethisch verantwoord is. Door hier proactief mee aan de slag te gaan, kan jouw organisatie optimaal profiteren van de voordelen die Gen AI te bieden heeft!”
“Door het voorbeeld van een stappenplan het whitepaper 'Hoe start je een pilot voor Gen AI in organisaties?' te volgen, kun je de risico's minimaliseren en de kans op succes vergroten binnen jouw organisatie.”
Generatieve AI-tools zoals ChatGPT zijn getraind op grote hoeveelheden openbaar beschikbare gegevens en zijn niet per sé ontworpen om te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), auteursrechten of andere wetgevingen. Het is daarom van essentieel belang om zorgvuldig toe te zien op het gebruik van Gen AI-platforms binnen jouw team of organisatie. Er zijn 5 verschillende toezichtrisico's die naar mijn mening zouden moeten worden gemonitord: allereerst zijn generatieve AI- en ChatGPT-modellen veelal onvoorspelbaar, wat een gebrek aan doorzichtigheid veroorzaakt. Deze systemen kunnen nauwkeurigheid missen, waardoor grondige beoordeling van resultaten essentieel is vóór publieke verspreiding. Daarnaast vereist vooroordeel (bias) beleid en controles om partijdige resultaten te voorkomen, gezien de mogelijke invloed van ingebouwde vooringenomenheid. Ook zijn er geen verifieerbare garanties voor Intellectueel eigendom (IP) en auteursrecht, waardoor bedrijven IP-blootstelling moeten voorkomen. Als laatste vereisen cyberveiligheid en fraude voorbereiding van bedrijven tegen misbruik van generatieve AI, waarbij verzachtende controles en overleg met cyberverzekeraars nodig zijn.
“In de hedendaagse praktijk zie ik twee veelvoorkomende uitdagingen bij de implementatie van Generatieve AI in organisaties. Allereerst zijn er mensen en organisaties die huiverig zijn en het gebruik van deze technologie verbieden. Het verbieden blijkt vaak niet effectief te zijn. Anderzijds zijn er mensen die, net als ik, geloven dat het beter is om goede randvoorwaarden te creëren en voorzichtig te beginnen met het gebruik van Gen AI. Dit zorgt voor een gecontroleerde en verantwoorde implementatie. Het is duidelijk dat een weloverwogen en gereguleerde benadering noodzakelijk is voor het implementeren van Gen AI binnen organisaties, waarbij goede randvoorwaarden en toezicht cruciaal zijn om de voordelen van deze technologie optimaal en ethisch verantwoord te benutten.”
“In de wereld van generatieve AI is het cruciaal om eerst de kernvraag te stellen: welk probleem binnen ons bedrijf willen we met deze technologie aanpakken? Het is essentieel om te overwegen of generatieve AI werkelijk de optimale oplossing is voor het gestelde probleem. Andere AI-toepassingen kunnen mogelijk beter geschikt zijn voor de situatie. Stel, de marketingafdeling staat voor uitdagingen in contentcreatie en de volgende situaties doen zich voor: er is een duidelijke kloof in de contentstrategie, met veel goede ideeën maar beperkte capaciteit om ze te realiseren. Of er zijn twijfels over de kwaliteit van AI-generated content, maar er is wel de wil om het te verkennen met beperkt risico. In zulke gevallen is het verstandig om een pilot te starten. Daarvoor kun je een bepaald stappenplan doorlopen." Benieuwd?
Download het whitepaper 'Stappenplan: hoe start je een pilot voor Gen AI in organisaties?'.
“De ontwikkelingen in Generative AI gaan snel, en het is cruciaal dat we goed nadenken over de toepassingsmogelijkheden van de huidige mogelijkheden. Hoewel er veel bezorgdheid bestaat dat AI menselijke banen zal vervangen, is dit op korte termijn niet aan de orde. Voorlopig zullen we zowel mensen als AI nodig hebben. Het gaat erom dat mensen samenwerken met AI om het werk te verbeteren en te versnellen. Zoals Simon Sinek zegt: "Droom groot. Begin klein. Maar vooral, begin. Hoewel er veel bezorgdheid bestaat dat AI menselijke banen zal vervangen, is dit op korte termijn niet aan de orde. Voorlopig zullen we zowel mensen als AI nodig hebben. Het gaat erom dat mensen samenwerken met AI om het werk te verbeteren en te versnellen.”