De transitie van ETO naar CTO: configureren op bestelling

De transitie van ETO naar CTO: configureren op bestelling

De partners van Becruit hebben één ding gemeen: ze zijn revolutionair in wat ze doen. Binnen IT & Techniek gaan ze aan kop en richten zich op vernieuwing en innovatie. Zo ook onze partner Cadac Group. In deze “Be Inspired” spreken we Paul Smeets, Technisch Directeur bij Cadac Group, over de verschuivingen en de overgang van een ETO-aanpak naar een CTO-aanpak. Waarom is deze transitie waardevol voor bedrijven? En wat is de rol van Cadac Group hierin? 

Van Engineer to Order naar Configure to Order 

Een trend die al een lange tijd in de maakindustrie gaande is, is de overstap van het traditionele Engineer to Order (ETO) naar Configure to Order (CTO). CTO staat voor configureren op bestelling. Met Configure to Order worden orders samengesteld en geassembleerd uit bestaande bouwstenen. Hiermee krijgen klanten een klantspecifieke oplossing, maar wordt de weg ernaartoe gestandaardiseerd. Dit maakt het mogelijk om producten goedkoper en efficiënter te produceren, zonder kwaliteit te verliezen.

Waarom is de transitie van ETO naar CTO waardevol? 

“In de huidige tijd willen klanten zo snel mogelijk offertes op maat ontvangen. Niemand heeft zin en tijd om langer dan een week op een offerte te wachten. Ook hebben organisaties baat bij een zo’n snel mogelijke levertijd en staat de kostprijs enorm onder druk. Werken met een configuratie op bestelling (CTO) biedt hiervoor uitkomst. Het versnelt namelijk het salesproces, de ontwikkeling van het product zelf én de levertijd. Logisch dus dat veel organisaties dromen van een configurator om daarmee de bedrijfsprocessen te versoepelen. Waar echter veel organisaties zich in vergissen is de complexiteit die er bij het ontwikkelen van een configurator komt kijken. Dat bouwen we wel even, wordt vaak gedacht. Maar de configurator zelf is slechts het topje van de ijsberg. Aan de achterkant gaan nog een hele hoop processen schuil die je eerst op orde zult moeten maken.”

Wat is ervoor nodig om de overstap te maken? 

“Om de overstap naar CTO te kunnen maken, moet je er 100% zeker van zijn dat de klant de juiste prijs en een maakbaar product te zien krijgt. Want je kunt je voorstellen: als de prijs of de configuratie niet klopt dan verlies je als organisatie al snel je bestaansrecht. Die uiteindelijke prijs wordt bepaald door een hele hoop processen, die aan de achterkant scherp ingericht dienen te worden. Denk hierbij aan het Product Lifecycle Management (PLM proces), het Product Data Management (PDMproces) en de integraties met verschillende systemen (zoals CRM & ERP). Bij Cadac Group helpen we organisaties deze processen op orde te krijgen. En zo kunnen we samen de droom van een configurator te verwezenlijken.

Hoe gaat Cadac Group te werk? 

Cadac Group helpt bedrijven om de digitale transformatie te omarmen. De transitie naar een CTO-aanpak is één van die manieren. Daarvoor leveren wij software, trainingen, experts en diensten. Een van die diensten is onze CTO Quickscan,waarmee we samen bepalen of de transitie naar CTO wel zinvol is. Wat bijzonder is aan onze werkwijze is dat wij samen de verantwoordelijkheid nemen voor het resultaat. Klanten betalen ons dus niet per uur maar voor het resultaat dat we leveren. Zo nemen we gezamenlijk verantwoordelijkheid voor het eindresultaat en leveren we altijd ‘value for money’. Ik geloof er heilig in dat het daar ook naartoe gaat in de toekomst. Want als je niet hard kunt maken dat je geld hebt verdiend voor je klant, dan heb je geen model. Zoals in elke organisatie hangt het succes van ons bedrijf af van de mix van mensen die er werken. Dankzij Becruit hebben we geleerd hoe waardevol het is om mensen minder op inhoud te werven, maar juist op persoonskenmerken. Zo zijn we erachter gekomen dat bij Cadac mensen passen, die van nature nieuwsgierig zijn.”

Werken bij Cadac Group?

Heeft het verhaal van Paul je geïnspireerd? En wil jij verder praten over de transitie van ETO naar CTO? Voor Cadac Group zijn we op zoek naar een AEC ConsultantSenior Accountmanager Infra Civiel, Senior Accountmanager Manufacturing 4.0 en een Senior Accountmanager Installatie & Bouw.

 

Vergelijkbare Blogs

Becruit interim is live!

Ruim vier jaar adviseert Becruit de top 100 partners van Nederland over de invulling van…

Hoe trek je medewerkers aan in de arbeidsmarkt anno 2023?

Hoe trek je als (MKB)onderneming nieuwe medewerkers aan anno 2023? Een van de ontwikkelingen in…

Becruit’s zomer blog – Adem in, adem uit! Top 3 meditatie apps

Het is zomervakantie! Een goed moment om te reflecteren op afgelopen tijd en eens goed voor…

Groot nieuws: Becruit is verhuisd!

Misschien heb je het al gehoord, misschien ook niet. We zijn verhuisd naar een nieuw pand!…
Chat openen
💬 Stel je vragen aan Becruit
Hoi, kunnen we je ergens mee helpen?