Hoe trek je medewerkers aan in de arbeidsmarkt anno 2023?

Hoe trek je medewerkers aan in de arbeidsmarkt anno 2023?

Afgelopen maand hield IN2 Maas & Waal Zakenplatform de kennis experience: “Werken in de techniek met groene vingers”. Tijdens deze bijeenkomst deelden verschillende jonge en ervaren ondernemers en bestuurders uit regio Gelderland hun ervaringen over onderwerpen als technologie & innovatief ondernemerschap, duurzaamheid en de oververhitte arbeidsmarkt. Hoe trek je als (MKB)onderneming nieuwe medewerkers aan anno 2023? Community manager Wout deelt zijn visie!

Het vinden van nieuwe medewerkers anno 2023  

Welke trends en ontwikkelingen zien jullie bij Becruit in het werkveld van recruitment? “Een van de ontwikkelingen in de huidige arbeidsmarkt is dat de keuze voor werknemers reuze is. De werknemer staat in deze markt in de positie om meerdere opties te verkennen. Waarom zou je dit dan niet als werkgever doen? Ik merk dat opdrachtgevers vanuit enthousiasme sneller op één paard wedden “Dit is dé geschikte kandidaat!”. Kanttekening daarbij is dat de kans van slagen klein is, omdat voor de sollicitant alles mogelijk is. Daarnaast zie je dat de functies die worden uitgevraagd steeds specifieker worden, ook in de Data en IT-sector. Daarnaast komt het zelden voor dat iemand voor 100% binnen het eisenpakket van een functie past. Vanuit mijn ervaring zou ik tegen werkgevers willen zeggen: blijf meerdere mensen tegelijk spreken. Zo creëer je – net als de werkzoekenden -meerdere kansen. Nu hoor ik je denken, waar haal ik die kandidaten in deze huidige arbeidsmarkt vandaan? Dat hoef je niet alleen te doen! Betrek je eigen netwerk bij de zoektocht, te beginnen bij je eigen werknemers, en beloon ze voor een goede tip. Dat doen wij bij Becruit ook met onze referral community. We vragen ons eigen netwerk om mee te denken over potentiële kandidaten voor Data, IT en Technische IT functies. Zit daar dé gouden tip bij? Dan belonen we de tipgever met een vergoeding. Investeer dus duurzaam en belangeloos in je netwerk, daar pluk je uiteindelijk de vruchten van.”

“Mensen willen voor mensen werken, niet voor de plannen”

‘Culture eats strategy for breakfast’  

Jullie spreken wel van ‘culture eats styrategy for breakfast’. Wat houdt dat in?
“Cultuur binnen een organisatie is heel belangrijk, cultuur is hygiëne. Om te kunnen presteren moet iemand zich prettig en veilig voelen. Mensen willen voor mensen werken, niet voor de plannen. Kortom, hoe geweldig je bedrijfsstrategie ook is, zonder een gezonde bedrijfscultuur die mensen op een positieve manier aanmoedigt is het plan gedoemd te mislukken. Een gezonde bedrijfscultuur houdt naar onze mening in dat de meerderheid van de werknemers kunnen omgaan met druk, elkaar en hun klanten met respect en integriteit behandelen en creatief en positief kunnen reageren op uitdagingen.”

Loyale werknemers in een krappe arbeidsmarkt  

De huidige arbeidsmarkt is nog nooit zo krap geweest. Hoe zorg je als onderneming voor loyale werknemers? “Retentie verhogen!” Dat houdt in: denken in mogelijkheden en strategie. Het belangrijkste is het beeld dat je als onderneming uitstraalt en het gevoel dat mensen daarbij hebben. Uit mijn ervaring in het begeleiden van kandidaten kan ik zeggen dat cultuur en veiligheid het altijd wint. Dát zijn de basiswaarden voor een fijne werkomgeving, waarvoor een werknemer zich meerdere jaren wil verbinden met de organisatie. Je ziet nu de ontwikkeling bij de jongere generatie dat het niet alleen meer draait om status en inkomen. We merken dat met name voor de jongere generatie transparantie, flexibiliteit en persoonlijke vrijheid belangrijke aspecten zijn. Door hier op de juiste manier op in te spelen, kan de retentie bij werknemers worden verhoogd. Zo zijn we bij Becruit dit jaar gestart met de pilot “me-time”. Het idee daarvan is dat werknemers binnen hun drukke werkweek zelf een moment kunnen kiezen om op te laden. Dat kan zijn via het uitoefenen van een sport of luisteren naar een concert, doe vooral wat jou ontspanning biedt. Daarnaast zorgen we door de week heen ook voor culturele verbinding. Zo lunchen we altijd samen, worden er mentorsessies gehouden en is er een verzorgde vrijdagmiddagborrel waarbij iedereen uit de Becruit community welkom is. Kortom, zorg dat jouw organisatie de juiste waarden waar werknemers momenteel naar verlangen in alle facetten uitademt.”

Heb je vragen, of wil je na het lezen van dit artikel napraten? Maak vrijblijvend een afspraak met Wout of onze andere community managers!

Vergelijkbare Blogs

Becruit interim is live!

Ruim vier jaar adviseert Becruit de top 100 partners van Nederland over de invulling van…

Becruit’s zomer blog – Adem in, adem uit! Top 3 meditatie apps

Het is zomervakantie! Een goed moment om te reflecteren op afgelopen tijd en eens goed voor…

Groot nieuws: Becruit is verhuisd!

Misschien heb je het al gehoord, misschien ook niet. We zijn verhuisd naar een nieuw pand!…
Chat openen
💬 Stel je vragen aan Becruit
Hoi, kunnen we je ergens mee helpen?