Transformatie met SAFe: Scaled Agile Framework

Transformatie én innovatie in een snel veranderende digitale wereld. Voor veel organisaties vandaag de dag een enorme uitdaging. Hoe beweeg je als organisatie op tijd mee? In deze ‘Be Inspired’ spreken we Marcel van de Lustgraaf. Als lid van het Raad van Bestuur bij Bovemij houdt hij zich dagelijks bezig met vraagstukken op het gebied van Digital, ICT en operatie. Hij praat ons bij over het SAFe-model: een organisatie-framework dat laat zien hoe je de stap maakt naar het creeëren van een wendbare organisatie.  
 

SAFe model voor snel veranderde digitale wereld

Simpel gezegd is het SAFe model een soort organisatie-framework voor gemiddeld tot grote organisaties. In een wereld waar verandering aan de orde van de dag is, is het als organisatie van belang om snel te kunnen schakelen. Is er bijvoorbeeld sprake van nieuwe wet- en regelgeving? Of verandert de klantwens? Dan heeft een organisatie er baat bij om de klantwens zo snel mogelijk aan te passen en hier de dienstverlening op aan te passen. Met het SAFe model komen grote organisaties los van bureaucratische en langdradige processen. Op basis van Agile en Lean principes wordt nóg sneller klantwaarde geleverd.

 

Waarom vind jij de SAFe denkwijze waardevol voor organisaties?

“De digitale wereld verandert vandaag de dag razendsnel. Als organisatie is het belangrijk om mee te bewegen én zo van toegevoegde waarde te blijven. In de marketingboeken hebben we geleerd dat het belangrijk is om te handelen vanuit de kerncompetenties van je eigen bedrijf. Natuurlijk is het belangrijk om te handelen vanuit je DNA, maar de snel verandere digitale wereld vraagt meer. Om van toegevoegde waarde te zijn en blijven is het van belang om klant, techniek en data aan elkaar te koppelen. Want juist in dié in ketens, processen en gebruiksvriendelijkheid maak je het verschil voor de klant. Om hier als bedrijf toe in staat te zijn is het belangrijk om het bedrijfsmodel adaptief te maken. Het SAFe-model is één van de manieren om een organisatie te transformeren naar een adaptieve organisatie. Je verandert hiermee de mindset van een organisatie. Adaptief handelen wordt op één gezet.”

Op welke manier maak jij zelf gebruik van dit model?

“Bovemij helpt bedrijven in de mobiliteitsbranche succesvol ondernemen. Als lid van het Raad van Bestuur kijk ik altijd hoe we dat een beetje beter kunnen doen. Hoe we toekomstgericht zijn én blijven. Met 700+ collega’s, verdeeld over vijf verschillende businessmodellen is onze organisatie op z’n zachts gezegd complex te noemen. Om niet te verdrinken in langdradige en trage besluitvorming zijn we bezig met de implementatie van het SAFe model. Het model helpt ons om actief met transformatie en klantwaarde bezig te zijn. Zo ben ik me op dit moment aan het verdiepen in dynamic pricing voor onze verzekeringstak. Aan de hand van data van auto’s is het mogelijk om inzicht te krijgen in de rijstijl van een gebruiker. De vraag is: wat kunnen we ermee? Wat mogen we ermee? En wat willen we ermee? Nu dus nog een vraagteken, maar wel heel interessant voor de toekomst als je het mij vraagt.”

Verandert dit model de competenties die professionals nodig hebben?

“Zeker weten! De traditionele manier van werken laat je met dit model achter je. Dat betekent dat de traditionele operatie van een organisatie steeds verder wordt omgezet in geautomatiseerde werkprocessen. Ook transactionele sales verdwijnt. Dat komt omdat de vraag niet meer is of je een verzekeringspolis kunt verkopen, maar of je in staat bent om op een inhoudelijk manier met klanten te sparren over ons digitale platform. Daarvoor moet je op abstract niveau kunnen denken. Het SAFe-model zorgt ervoor dat je altijd vanuit een abstracter niveau kijkt. Het dwingt je om je te verdiepen in value streams: welke keuzes maken we in onze processen? Er wordt een product owner aangehaakt, die de keten overziet en zorgt dat deze zich verder ontwikkeld. Daarvoor zijn mensen nodig die analytisch zijn, snel denken en op de juiste manier informatie overbrengen. Daarbij is het belangrijk dat ze ook niet bang moeten zijn om te zeggen wat ze denken. Want alleen zo ontstaat continue verbetering.’

Meer weten?

Ben jij op zoek naar analytische professionals die de verschillende rollen in het SAFe model kunnen vervullen? Becruit koppelt de juiste professionals aan de rollen uit het SAFe model aan jouw organisatie. We sparren mee over de inhoud en helpen je graag! Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

 

Vergelijkbare Blogs

3 redenen waarom Becruit zich maatschappelijk inzet, Bart vertelt!

Het recruitmentlandschap is aan verandering toe. Bij Becruit geloven we dat we door écht samen…

Ronald van der Eijk-Rutten

Maak kennis met Ronald van der Eijk-Rutten. Hij is op 1 mei begonnen bij Cadac…

Louis Miltenburg

Maak kennis met Louis Miltenburg! Louis is begin vorig jaar begonnen bij Rabobank als Directeur…
Chat openen
💬 Stel je vragen aan Becruit
Hoi, kunnen we je ergens mee helpen?